Арабіка та робуста: особливості та відмінності
У всьому світі відомо не менше 60 видів кавових дерев. Але в промислових масштабах використовуються лише дві — аравійська кава (арабіка) та конголезька кава (робуста). Арабіка є деревом, а робуста – це кущ. Вирощують арабіку на височинах від 600 м, а робуста навпаки росте в низинах. Вважається, що чим вище вирощена аравійська кава, тим ароматніші зерна, смачніший напій.
Плоди арабіки та робусти відрізняються як за формою, так і за смаковими якостями. Зерна аравійської кави овальні, мають хвилясту подовжню лінію. Робуста це круглі зерна з прямою поздовжньою лінією. Промисловий обсяг виробництва арабіки у світовому масштабі становить близько 65%. На виробництво робусти припадає приблизно 35%.
Як відрізнити арабіку від робусти?
Ось кілька найважливіших відмінностей:
- форма зерен. Арабіку ви впізнаєте по овальних великих зерен, робусту – по круглих і невеликих плодах;
- аравійська кава надає напою кислинку, конголезька – робить її бадьорою, гіркуватою;
- арабіка в напоях дає яскравий аромат із шоколадними, фруктовими, цитрусовими нотками;
- вміст кофеїну в зернах робусти вдвічі вищий, ніж в арабіці.
Під час виробничого процесу зерна арабіки потребують підготовки з вологою обробкою, ферментуванням, висушуванням. Робусту відразу піддають термічного впливу, без попередньої підготовки.
Що краще — арабіка чи робуста?
На думку експертів, а також тисяч кавоманів у всьому світі, найкраще пити каву із суміші арабіки та робусти. Тоді напій стає ідеальним – ароматним, насиченим, бадьорим! При цьому склад може змінюватися, бути більш ароматним і кислим, або гіркуватим і міцним. У нашому онлайн-каталозі ви вже зараз знайдете пропозиції з різними сумішами високоякісної кави.